Till innehåll på sidan

Slöjd

Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig.  Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom hantverkstradition och design utifrån behov i olika situationer. 

Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativitet, och stärker tilltron till förmågan att klara uppgifter i det dagliga livet. Dessa förmågor är betydelsefulla för både individers och samhällens utveckling. 

Vi börjar med slöjd i Åk 3 och jobbar med grunderna i tekniker, material, redskap och verktyg samt säkerheten i salen. Vi arbetar med till exempel: pussel, vävning, garntekniker, broderi samt enklare symaskinsarbete. I Åk 4 repeterar vi och utvecklar ämnets möjligheter vidare i skinn, metall, textil och deras kombinationsmöjligheter. Under Åk 5 lär vi oss garnteknik stickning, applikation, bildhuggeri och gjutning i betong. I åk 6 arbetar vi med samslöjd i båda slöjdarterna, campingstol med textiltryck samt korsstygnsbroderi och träram samt egna val av lämpliga uppgifter för årskursen.

Titta gärna på en bra film som förklarar varför man har slöjd i skolan. 

Dela:
Kategorier: